...
     
Mary Lattimore
zondag 18.02.2024
Loading Ticket Info
Wanneer:

zondag 18.02.2024

deuren

Mary Lattimore

locatie

Cactus Cafe

opstelling zittend
Mary Lattimoreus20:30

Door middel van evocatieve, emotioneel resonerende muziek verkent de Amerikaanse harpiste en componiste Mary Lattimore op haar nieuwste album ‘Goodbye, Hotel Arkada’, thema’s als universeel gedeeld verlies, vergankelijkheid en onstuitbare verandering. Niets zal nog hetzelfde zijn. In het centrum viert en betreurt de artiest de tragiek en schoonheid van het vluchtige rond haar, van al wat geleefd heeft en al wat verloren is in de tijd. Net als op haar vorige albums laat Mary Lattimore muziek groeien uit improvisaties en conversaties met collaborateurs als Lol Tolhurst (The Cure), Meg Baird en Rachel Goswell (Slowdive).

 

Wanneer ik aan de nummers denk, denk ik aan verwelkende bloemen in vazen, smeltende kaarsen, ouder worden, op tour zijn en de dingen die veranderen terwijl je weg bent, niet weten hoe kortstondig de dingen zijn tot ze ophouden met gebeuren, de angst over een planeet die we verliezen aan hebzucht, een ode aan kunst en muziek die je leven mee vormgeven en je terugvoeren in de tijd, met het verlangen om te blijven voelen en niet te vervallen in lege moedeloosheid,” vertelt Lattimore. Het vormt een handleiding bij haar meditatieve, ongrijpbaar mooie stukken, op het kruispunt van ambient, contemporary classical en new age. Gewapend met slechts haar harp en enkele effecten is Mary Lattimore één van de krachtigste instrumentale verhalenvertellers van haar generatie.

 

Mary Lattimore vond Hotel Arkada op het eiland Hvar in Kroatië. Vervallen, maar met de grandeur van weleer in de muren vervat. “Zeg vaarwel tegen Hotel Arkada,” vertelde een vriendin haar, “het zal er waarschijnlijk niet meer zijn wanneer je terugkomt.”
Later kwam het nieuws dat het hotel gerenoveerd werd tot een blinkend, modern gebouw. ‘Goodbye, Hotel Arkada’ is een eerbetoon aan de ingrediënten die het een speciale plaats maakten en de echo’s van ongrijpbare charme – en hoe, wanneer deze de wereld verlaten, zoals onvermijdbaar ooit zal gebeuren, het belangrijk voelt om de gedachte er aan vast te houden. Een document van nostalgisch verlangen naar vervlogen schoonheid, tot leven gebracht in het gezellige Cactus Café.

 

"Lattimore’s virtuosity goes beyond technical ability: She has the uncanny ability to pluck a string in a way that will instantly make someone remember the taste of their fifth birthday cake." - Pitchfork