Sun Ra Arkestra

Sun Ra Arkestra us

O.l.v. Marshall Allen

do 24.11.2016

Gepresenteerd door Vrijstaat O., De Werf en Cactus Muziekcentrum.

Loading Ticket Info
Tijdschema
deuren
Sun Ra Arkestra
einde
Sun Ra Arkestra 
20:45

Van 1955 tot zijn dood in 1993 leidde de multi-instrumentalist en componist Sun Ra het ‘Arkestra’, een big band die avant-garde jazz en moderne electronica moeiteloos combineerde. Ze bouwden een cultstatus op dankzij spektakelrijke concerten en hun zogenaamde ‘kosmisch afro-futurisme’. Sun Ra beweerde immers dat hij niet van deze, maar van de planeet Saturnus afkomstig was. Na de dood van Sun Ra zette één van de andere spilfiguren van het orkest, saxofonist Marshall Allen zijn werk verder tot op de dag van vandaag. Allen maakt ondertussen al 58 jaar lang deel uit van de band (langer dan Sun Ra zelf), maar weet op zijn 92e nog steeds de muziek van Sun Ra springlevend te houden.


Dit jaar viert het 12-koppige Sun Ra Arkestra zijn 60-jarig bestaan met een heuse wereldtournée. Zo willen ze hun invloedrijke rol in de ontwikkeling van de hedendaagse jazz onderstrepen. ‘Space is the place’ – het concert in Brugge is het eerste in België sedert 2004 en betekent meteen één van de laatste kansen om deze legendarische band in een club te zien.

 

Met: Marshall Allen (altsax, fluit), Cecil Brooks (trompet), Tara Middleton (zang & viool), Noel Scott (zang & sax), James Stewart (tenorsax), Danny Ray Thompson (baritonsax), Dave Davis (trombone), Dave Hotep (gitaar), Elson Nascimento (percussie, surdo), Tyler Mitchell (bas), Wayne Anthony Smith Jr (drums)

“Sun Ra and the Arkestra were the original DIY group. What went on in 1970s punk with self-pressed records and hand-drawn artwork – Ra was doing that in the ‘50s and ‘60s. The music was phenomenal – Sun Ra was the man, the ultimate artist for any vinyl collector." - Gilles Peterson

<Close Encounters>

Close Encounters tussen Cactus Muziekcentrum en Kaap! Samen gaan we op zoek naar interessante kruisbestuivingen tussen onze vertrouwde muzikale werelden. Concerten als open ontmoetingen, over de grenzen van genres en stijlen heen, gericht op een publiek met wijdopen oren. De bands die passeren zijn stuk voor stuk eigenzinnige performers die inspiratie halen uit diverse, vaak heel uiteenlopende muzikale bronnen en tradities als jazz, blues en wereldmuziek