Bombino ne

wo 16.05.2012
Loading Ticket Info
Bombino 

De woestijn: onverbiddelijk synoniem voor niets dan zand, broeierige hitte én de hypnotiserende desert blues van Bombino! De jonge Touareg Omara Moctar kreeg - op de vlucht voor de gewapende onafhankelijkheidsstrijd in Niger - in Libië en Algerije de muziek van Tinariwen, Ali Farka Touré, Jimi Hendrix, John Lee Hooker en Jimmy Page te horen. Terug in Niger experimenteerde hij met een mix van blues, elektrische gitaren en de traditionele muziek uit zijn jeugd. Toen het vredesverdrag in Niger in 1995 een eind maakte aan de ban op Touareg-muziek (de gitaar werd door de regeringstroepen tot dan toe gezien als een symbool van verzet) kon Bombino zijn muziek ook eindelijk wereldkundig maken. Zijn blues vult hij aan met stuwende trance beats en lamenterende zang.

Lees verder...

Omara Moctar speelde een hoofdrol in de documentaire 'Agadez, the music and the rebellion' en nam een plaat op met Rolling Stones Keith Richards en Charlie Watts, waardoor hij ook in het westen doorbrak. Op zijn eigen album 'Agadez' (een verwijzing naar het Touaregbolwerk in Niger), laat hij protestsongs op elektrische en akoestische gitaar horen, geïnjecteerd met een stevig shot trance, rock en psychedelica. Zijn gitaarspel werd meermaals vergeleken met dat van blueslegende Ali Farka Touré. Zijn lang uitgesponnen improvisaties verenigen het beste van Jimi Hendrix en John Lee Hooker. Verslavend spul!

<Projet Global>

Ook deze reeks gaat al een eeuwigheid mee! Met Projet Global gaat we door op een oud elan: muziek van buiten onze westerse denkgrenzen binnenhalen en het muzikale spectrum verbreden. Om het stoffige label ‘wereldmuziek’ nog dieper in het stof te drukken, voert Cactus Muziekcentrum met deze concertreeks een eigenzinnige koers met als vaarroute ‘new engaged sounds from Africa and beyond’. ‘Beyond’ mag u gerust heel ruim interpreteren, deze reeks heeft tentakels tot in Cuba en zelfs Zuid-Korea. Of tot in uw achtertuin, nu de wereld een dorp is.