Dubkasm
Disrupt
Dubkasm 

Achter het Bristol based Dubkasm schuilen Digistep en dj Stryda, een roots- en dubduo dat het al met elkaar uithoudt sinds de vroege nineties, toen het dubvirus in de UK besmettelijk om zich heen sloeg. Digisteps universum beperkt zich meestal tot de paar vierkante meters achter zijn mixtafel in de Dubkasm studio’s, maar af en toe zoekt hij, met melodica en sax op zak, ook ruimere oorden op. Brazilië, bijvoorbeeld, mee op tournee met Zion Train! Dj Stryda schudt dan weer grootse feestjes als Teachings In Dub uit zijn mouw, het grootste dubwise soundsystem event van Bristol en bijzonder verre omstreken. De man houdt er met Sufferah's Choice ook al tien jaar een eigen radioshow op na. Het is bovendien de naam van hun eigen dublabel waarop ze, sinds hun debuut uit '94 op Nubian, al 9 releases hebben uitgebracht.

Lees verder...

Als Dubkasm bewijzen ze onomstootbaar dat het geheel meer is dan de som van hun afzonderlijke delen met ferme lappen 70'ies rockers dub, modern digital steppas and a lo-tech dubwise texture. Live wordt die sound verder aangevuld met exclusieve dubplates, live sax en melodica en dubby soundeffecten. Op hun palmares staan projecten met dub- en rootsgrootheden als Aba Shanti-I, Iration Steppas, The Disciples, Ras Bandele Sellasie, Levi Roots, Ras Xylon en Afrikan Simba.

Disrupt 

Een absolute voorliefde voor ouderwetse computergeluiden gecombineerd met de echoënde klanken van traditionele dub en de daldiepe bassen van dubstep. Dit is zowat de omschrijving van de muziek die Duitser Jan Gleichmar ofte Disrupt uit zijn mouw schudt. Via zijn eigen weblabel Jahtari verspreidt hij al enkele jaren digitale dub over het internet. Zijn talent werd beloond door Soul Jazz Records, dat hem een plaatsje gaf op de compilatie cd van Dub Echoes waar hij tussen artiesten zoals King Tubby, Dub Syndicate en kode9 staat.

Lees verder...

Zijn laptop laat Disrupt in Duitsland achter, naar Brugge zakt hij af met een volledige live setup. Wat hij precies in zijn valies steekt weet ook hij nog niet helemaal zeker, maar zijn gameboy zal alvast niet ontbreken!


'Tien tracks lang waden we door pittige gamemelodietjes, slome bassen en dubstepachtige geluidseffecten. Het resultaat is een kruising tussen King Tubby en de freaky geluiden van The BBC Radiophonic Workshop. Het fascinerende klankentapijt dat Gleichmar met zijn avant-dub weeft, is niet alleen bijzonder onderhoudend, maar zorgt telkens weer voor verrassingen.' - De Morgen over 'Disrupt-Foundation Bit'

'Tien tracks lang waden we door pittige gamemelodietjes, slome bassen en dubstepachtige geluidseffecten. Het resultaat is een kruising tussen King Tubby en de freaky geluiden van The BBC Radiophonic Workshop. Het fascinerende klankentapijt dat Gleichmar met zijn avant-dub weeft, is niet alleen bijzonder onderhoudend, maar zorgt telkens weer voor verrassingen.' - De Morgen over 'Disrupt-Foundation Bit'

Nicon 

Als labelbaas van het Nederlandse dubsteplabel Subway Records (met releases van o.a. Noah D, 501 en dj Madd) en medewerker van Triple Vision Record Store in Rotterdam, beschikt Nicon over een alleraardigste muziekcollectie. Die komt hij netjes verpakt in een heftige dubstepset met ons delen als afsluiter van Dub (R)evolution. Heavy bass music!

Lezing 'The Story of Dub Music' door Karel Michiels 

Karel Michiels, freelance schrijver en journalist bij o.a. De Standaard, is dé drijvende kracht achter de portaalsite Reggae.be. Een wandelende muziekencyclopedie, ook wel. Bij wijze van introductie komt hij helderheid scheppen in het ontstaan en de evolutie van dub en haar invloed op andere stijlen.

Screening 'Dub Echoes' van Bruno Natal (Soul Jazz Records) 

In de documentaire Dub Echoes gaat Bruno Natal op zoek naar de Jamaïcaanse roots van dubmuziek en haar invloed op actuele genres zoals elektronische muziek en hip hop. Via interviews met Jamaïcaanse legendes zoals Lee Perry en King Jammy, maar ook met muzikanten zoals kode9, Roots Manuva, Thievery Corporation en onze eigenste broertjes Dewaele, wordt het ontstaan van het dubgenre en de invloed op de hedendaagse muziek geschetst. Dub in al zijn vermommingen. Sonic excursions in dub and beyond. Just follow the basslines!

<Dub Revolution>

Cactus Muziekcentrum en vaste partner Forward Fever schuimen sinds 2010 de stratosfeer af op zoek naar de nieuwste revelaties van all things dub. Even graag rijdt Dub Revolution achteruit naar de oorsprong, evoluties en invloeden van de dub scene. Party’s die niet alleen op uw heupen, maar ook op uw conscious mind mikken! Het succes van Dub Revolution gaf ons inspiratie voor de nieuwe reeks Roots Revolution daarin brengen we voortaan alle live geluiden uit het brede spectrum van roots, reggae en dub onder.