Sint-Amandsstraat – De bakermat

Sint-Amands

Sint-Amandsstraat
8000 Brugge

In 1972, terwijl de geest van mei ‘68 in Brugge nog in de lucht hangt, wordt op het pleintje in de Sint-Amandsstraat het originele Cactus Café geopend, in de ruimtes van een voormalig bordeel. Er is wat tegenstrijdigheid in de verhalen, wat ook te maken kan hebben met de vaagheid van de jaren ‘70. Maar waar er overeenstemming over is, is dat de oorspronkelijke Cactus vooral een losvast anti-establishment clubje van geëngageerde jongeren was. Er werd al eens graag tegen de schenen van het lokale bestuur geschopt en Cactus liet zich kennen in de nodige rakettenbetogingen, voedselbanken en anti-fascisme-acties. Onder meer spoorbezettingen tegen kernafvaltransporten en havenprotesten tegen bezoeken van kernwapens in Zeebrugge vulden de activiteitenkalender. Ook de blauwdruk voor het huidige fietsvriendelijke verkeersplan van Brugge werd er uitgetekend. Daarnaast bleef er gelukkig ook voldoende tijd over om Duvels te drinken aan de toog.

Over de naam ‘Cactus’ zijn er twee verschillende theorieën in zwang, die elkaar eigenlijk niet persé hoeven tegen te spreken. De meer inhoudelijke verklaring is dat deze verwees naar het ‘stekelige’ karakter van de organisatie en acties die gepland werden. Volgens anderen diende eerder de fallische vorm van de waterpomp op het Sint-Amandsplein tot inspiratie. We zullen het misschien nooit met zekerheid weten, maar doorheen de jaren bleef de Cactus als metafoor voor prikkelend engagement aanwezig in de ondertoon van de organisatie, ook toen die zich meer ging toespitsen op muziek.

Optredens en feesten organiseren evolueerde van één van de bezigheden van de oervaders naar de hoofdfocus van de organisatie. Dit gebeurde vrij geleidelijk, tot een ideologisch schisma in de jaren ‘80. De organisatie zet vanaf dan duidelijk koers naar het huidige Cactus Muziekcentrum. Het Cactus Café moet uiteindelijk de deuren sluiten, en de verhuis naar de Langestraat en later Sint-Jakobsstraat geeft de omvorming naar het huidige professioneel muziekcentrum een boost.

Op het Sint-Amandsplein vind je ook de geboorteplaats van Cactusfestival. in de begindagen eerder een straatfeest dat plaats vond op het pleintje voor het toenmalige Cactus Café. Van bij de eerste editie ging Cactusfestival voor een heel divers programma. Plaatselijke helden als Q Bic, St James en The Boy Wonders (met Peter Slabbynck) deelden er de affiche met toenmalig Belgisch talent uit andere regio’s zoals The Definitivo’s en Chow Chow (met Bea Van der Maat).