Concerten
Home
Kalender
Reeksen
Archief

Festivals
Cactus Festival
Moods
Benenwerk
More Music!

Workshops
WorkInProgress

Info
Contact
Tickets
Cactus Muziekcentrum
Vrijwilliger
Concerts - Archive
03.05.13 vrijdag Cactus Club deuren 20:00
Projet Global Projet
Global

Bombino ne
New Engaged Sounds from western Africa
Go To Feeds
Engaged Tuareg culture • New album produced by Dan 'The Black KeysAuerbach
Cactus Muziekcentrum gaat door op een oud elan: muziek van buiten onze westerse denkgrenzen binnenhalen en het muzikale spectrum verbreden. Om het stoffige label wereldmuziek nog dieper in dat stof te drukken voert Cactus met dit concert een eigenzinnige koers met als vaarroute 'New engaged sounds from western Africa'.

De woestijn: onverbiddelijk synoniem voor niets dan zand, broeierige hitte én de hypnotiserende desert blues van Bombino! De jonge Touareg Omara Moctar kreeg - op de vlucht voor de gewapende onafhankelijkheidsstrijd in Niger - in Libië en Algerije de muziek van Tinariwen, Ali Farka Touré, Jimi Hendrix, John Lee Hooker en Jimmy Page te horen. Terug in Niger experimenteerde hij met een mix van blues, elektrische gitaren en de traditionele muziek uit zijn jeugd. Toen het vredesverdrag in Niger in 1995 een eind maakte aan de ban op Touareg-muziek (de gitaar werd door de regeringstroepen tot dan toe gezien als een symbool van verzet) kon BOMBINO zijn muziek ook eindelijk wereldkundig maken. Zijn blues vult hij aan met stuwende trance beats en lamenterende zang.

Omara Moctar speelde een hoofdrol in de documentaire 'Agadez, the music and the rebellion' en nam een plaat op met Rolling Stones Keith Richards en Charlie Watts, waardoor hij ook in het westen doorbrak. Op zijn eigen album 'Agadez' (een verwijzing naar het Touaregbolwerk in Niger), laat hij protestsongs op elektrische en akoestische gitaar horen, geïnjecteerd met een stevig shot trance, rock en psychedelica. Zijn gitaarspel werd meermaals vergeleken met dat van blueslegende Ali Farka Touré. Zijn lang uitgesponnen improvisaties verenigen het beste van Jimi Hendrix en John Lee Hooker.
'Nomad', het nieuwste album van Bombino, werd geproduceerd door Dan 'Black Keys' Auerbach. Verslavend spul!
Agadez
'Nomad'
april 2013 – Nonesuch RecordsNederlands
Engels